O nama

Naša priča počinje u malom selu Prolog ( Ljubuški – BiH )  i njegovom polju „ Rastok“ koje se prostire na dvije države, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, te na dvije poznate vinske regije, Zapadnu Hercegovinu i Dalmaciju

Višestoljetna tradicija

Naša priča počinje u malom selu Prolog ( Ljubuški – BiH )  i njegovom polju „ Rastok“ koje se prostire na dvije države, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, te na dvije poznate vinske regije, Zapadnu Hercegovinu i Dalmaciju.

Polje „ Rastok“, selo Prolog, kao i ljudi u njemu, nikad nisu poznavali granicu između dvije države, živjeli su povezani,  u skladu sa prirodom, poštivanjem i tradicijom, koristeći samo ono najbolje što mogu dobiti od obe strane. Upravo ta činjenica stvoriti će jednu lijepu priču, koja će biti prepoznatljiva u cijeloj Bosni i Hercegovini  i šire.

Naša priča počinje povratkom pradjeda Luke iz Amerike

Početkom 20og. Stoljeća, pradjed Luka vraća se iz emigracije iz Amerike, te podiže prve male nasade vinograda u polju Rastok i proizvodi male količine vina za obitelj i prijatelje. Nakon njega, početkom 60ih godina prošlog stoljeća, vinograde preuzima naš djed Jakov, koji odlazi kod prijatelja na Pelješac ( Hrvatska – Dalmacija ) i donosi prve čokote „Plavca malog“ najpoznatije i najkvalitetnije sorte Dalmacije  u Bosnu i Hercegovinu.

Zanimljivo je to, što je djed Jakov želio posaditi sortu „plavka“ koja se tada masovno sadila u našem i Vrgorskom kraju, a greškom je donio čokote Plavca malog. Rezultat toga,zbog specifičnosti „plavca malog“, bila je manja količina uroda, ali nasuprot tomu, veća kvaliteta vina, te je u kraju postalo poznato da se najbolje vino pije u kući obitelji Begić.

 Sve do 1998.godine proizvodnja vina bila je namijenjena isključivo za obitelj, rodbinu i prijatelje. Tada naš otac Leon, mladi bankar i zaljubljenik u vino kreće u ozbiljniju, profesionalnu proizvodnju, kao dodatak uz svoj posao. Te se godine po prvi puta u našem podrumu vino punilo u butelje, zalijepljena je i prva etiketa a godina je završila sa prvih 600 butelja koje su vrlo brzo podijeljene rodbini, prijateljima i poslovnim partnerima.

Reakcije na kvalitetu vina bile su i više nego pozitivne, Žilavka je stala uz bok drugim žilavkama iz velikih vinarija a Plavac mali prvi se puta našao na tržištu Bosne i Hercegovine kao domaći proizvod. Uvidjevši potencijal Plavca malog, koji daje izvrsne rezultate na ovoj mikro lokaciji, gdje se Hercegovina spaja sa Dalmacijom krenulo se u zaštitu geografskog porijekla, a rješenje je dobiveno 2001.godine.

Iz godine u godinu povećavali smo proizvodnju vina te podizali nasade vinove loze, a najviše pažnje posvetilo se ulaganjima u suvremenu tehnologiju. Danas naš podrum proizvodi cca 20 000 butelja vrhunskih vina na godinu, sa poznatim etiketama Plavac mali, Plavac mali Barrique, Plavac Rose i Žilavka. Proizvodnju smo proširili i na jaka alkoholna pića, domaću Lozu i Travaricu te likere Višnjevaču i Orahovaču.

Generacije koje dolaze, uz nove tehnologije, i iskustvo predaka, naporan rad i poštivanje prirode, garancija su da će ova lijepa priča još dugo trajati.

Priča koja koristi samo ono najbolje, iz mjesta gdje se Hercegovina sljubljuje sa Dalmacijom.

 

Adresa

Prolog 40
88 320 Ljubuški, BiH

Kontakt

Mob: 063 714 558
E-mail: info@podrum-begic.com

Društvene mreže